‘Ik wil jongeren een stem geven’

Ik ben Anne-Marieke, jongerenwerkster bij Youth for Christ. Ik ben in 2016 begonnen als vrijwilligster in Veenendaal. Ondertussen werk ik sinds 2018 als staflid en heb veel jongeren mogen ontmoeten. Ik ben geboren en opgegroeid in Veenendaal en vond mijn match bij Youth for Christ door mijn hart voor jongeren, God en Veenendaal in te kunnen zetten. Mijn taken bestaan veel uit het ondersteunen van collega’s in kantoortaken, het organiseren van activiteiten en het ontmoeten van jongeren.

'We hebben een verantwoordelijkheid'

Als persoon ben ik veel bezig met rechtvaardigheid en woorden. Als jongerenwerkster merk ik dat het lastig is voor jongeren om woorden te geven aan situaties, ervaringen of gevoelens. Dat maakt het soms lastig om ze te begrijpen. En het maakt het voor hen lastig om ervaringen te verwerken. Hier wil ik in helpen. Als we woorden hebben, kunnen we het gesprek aan gaan en op een goede manier met elkaar omgaan. We kunnen elkaar begrijpen en ons inleven in de ander.

 

Afgelopen maand mochten we stemmen. De meeste jongeren die ik ontmoet tijdens het werk zijn niet oud genoeg om te mogen stemmen. Als volwassenen beslissen we dus voor de komende 4 jaar hoe hun leven er uit ziet. Hoeveel investeren we in hun onderwijs? Wat doen we aan het klimaat? En voor sommigen van hen: wat gebeurt er met mama die ziek is? Of met papa die zijn baan verliest? Wat kan ik straks als ik afstudeer?

'Ik heb mijn plek gevonden bij Youth for Christ'

Bij Youth for Christ komen we jongeren met allemaal verschillende achtergronden en ervaringen tegen. Sommigen komen in de problemen door de maatregelen. Bij anderen sluimerde het al of was er altijd al sprake van bepaalde onvrijheid. Ik kom kinderen tegen met een taalachterstand, waardoor ze niet naar de school kunnen en mogen waar ze heen zouden willen. Er komen met regelmaat jongens bij ons de boel afbreken, omdat ze thuis zo strak worden gehouden of de woorden niet gevonden worden dat de energie of frustratie er toch ergens uit moet komen. Ik kom meiden tegen die fysiek en/of emotioneel zijn beschadigd en zich door een schuld- of minderwaardigheidsgevoel laten leiden. Dit is niet per se iets dat door corona is ontstaan, maar het heeft onze wereld verkleind.

 

Er zijn zoveel manieren waarop jongeren worden beperkt. Het is aan ons om er te zijn als ze er alleen niet uit komen. Het is aan ons om perspectief te bieden en mogelijkheden te geven.

 

Ik werk met heel mijn hart bij Youth for Christ, omdat er hier ruimte is voor elke jongere. We willen jou zien. We willen jou ondersteunen als je voor keuzes staat of te maken hebt met tegenslagen. We willen jou helpen groeien. We willen jou hoop geven en aan een toekomst bouwen die helemaal voor jou is en door jou bedacht!

 

Als jongerenwerker en als christen wil ik jongeren een stem geven. Als ze niet mogen stemmen, betekent dat niet dat ze niet gehoord mogen worden of niks te vertellen hebben.