werkwijze Als basis onder onze werkwijze ligt de presentietheorie van Andries Baart. Dit is geen methode, maar een houding van onze jongerenwerkers. Het betekent dat we aanwezig zijn waar de jongeren zijn en daardoor hun behoefte leren kennen.
De werkwijze van Youth for Christ, BRIM, bouwt hierop voort. Het geeft aan welke aspecten belangrijk zijn in ons werkveld en hoe we te werk gaan. Youth for Christ Veenendaal heeft daarbij een methode ontwikkelt, waardoor de werkwijze inzichtelijker wordt en meer focus krijgt.
BRIM
Behoeftegericht
Naast een vast activiteitenaanbod proberen we gericht in te spelen op wat jongeren nodig hebben. Dit bepalen we zoveel mogelijk met jongeren samen. Omdat we preventief werken, luisteren we niet alleen naar hun directe vraag, maar kijken ook naar onderliggende behoeftes. Soms kan dit ook betekenen dat we jongeren door verwijzen naar hulpverleningsinstanties.
Relationeel
Door met jongeren op te trekken bouwen we aan vertrouwensrelaties. We leven van dichtbij mee. Pas binnen zo’n relatie is er ruimte om van elkaar te leren en je verhalen en geloof te delen. We geven daarbij zelf het goede voorbeeld in het omgaan met tijd, geloof, geld en relaties. Ook als een jongere een hulpverleningstraject ingaat zijn wij hierin een aanvulling, om ze tijdens en na het traject op te vangen.
Integraal
We helpen jongeren om zich te ontwikkelen op sociaal, fysiek, psychisch en geestelijk vlak. We zijn ons ervan bewust dat elk terrein van ons leven invloed heeft op andere terreinen. Ze zijn met elkaar verbonden. Dat noemen we integraal werken.
Missionair
We zijn verbonden met Gods hart. Biddend willen we zien wat God ziet. We ontdekken talenten en geven ruimte voor identiteitsontwikkeling. Onvoorwaardelijk en dienend zijn we een voorbeeld. We zijn echt en staan dicht bij jongeren. Door houding & woord worden jongeren van elke doelgroep bekendgemaakt met het evangelie, het goede nieuws.