‘Ik durf te dromen.’

Hoe heb je Youth for Christ leren kennen?
Voor mijn tweede jaar Social Work zocht ik een stage. Tijdens de opleiding was ik steeds nieuwsgieriger geworden naar het christelijk geloof. De mensen waarmee ik samenwerkte hadden in hun geloof de liefde als kern. Dat kan dan toch geen kwaad? Ik vond het dom om me daar niet in te verdiepen.
Mijn manier van naar de toekomst kijken was altijd door te kijken wat er op mijn pad kwam. Soms leek dat niet goed te gaan, maar achteraf is het precies gegaan zoals het moest lopen. Eigenlijk alles in de periode dat ik een stage zocht, leidde me naar Youth for Christ. Mijn eerste gesprek voelde ook meteen goed.
Ik zat daar super netjes aangekleed voor mijn sollicitatie. Tegenover me zaten de teamleider en jongerenwerker. Een van de eerste vragen was ‘waarom bij je eigenlijk zo netjes gekleed? Je mag ook gewoon jezelf zijn’. Niet helemaal wat je verwacht van een sollicitatie, maar het klonk heel cool.

'Waarom ben je zo netjes gekleed? Je mag ook gewoon jezelf zijn.'
Teamleider Youth for Christ Veenendaal

Wat is je het meeste bijgebleven?
De gekte!
Ja en serieuzer gezegd betekend dat de kernwaarde ‘wees jezelf, ontdek en oordeel niet’. Dit heb ik bij Youth for Christ echt mogen ontvangen en leren uitdelen. Ik kon al snel mezelf zijn en daardoor voelde het echt alsof ik er bij hoorde.
Er waren momenten dat jongeren echt heftige dingen gingen delen, soms ook gevoelige dingen wat niet binnen de lijntjes past. Dan kom je een beetje in het nauw, want wat moet je met die informatie?! Maar tegelijk krijg je dan wel het vertrouwen van de jongeren. Dat gaf voor mij bevestiging dat ik het goed deed.

‘Wees jezelf maar denk ook aan een ander.’

En nu.. je hebt een droom die je waar wil maken bij Youth for Christ.
Ik wilde graag terug naar Youth for Christ en ik wilde graag online content creeëren om te laten zien wie Youth for Christ is en waar ze voor staan.
Ook nu voer ik weer op de golf van wat ik tegenkwam. Een oud-collega uit Veenendaal kwam naar me toe met haar verlangen om weer bij Youth for Christ te werken en online aanwezig te zijn voor jongeren. Allebei hadden we de droom om een online community te vormen als Youth for Christ.
Hoe meer we onderzochten wat we wilden en wat de mogelijkheden waren, hoe meer we werden bevestigd. Jongeren zíjn online aanwezig en toch vaak eenzaam. Youth for Christ wil dichtbij jongeren zijn en hen opzoeken in hun eigen leefwereld. De online wereld wordt daarbij vaak vergeten of onderschat.
De coronacrisis zorgde ervoor dat iedereen meer aandacht kreeg voor online aanwezigheid. Wij waren al druk bezig met het opzetten van het project, maar corona zorgde wel voor meer bewustwording en urgentie. We hopen dat deze gedachte niet wordt losgelaten als we elkaar ook weel in real-life mogen ontmoeten.

'De droom was er, maar de jongeren hebben het een hart gegeven.'

Kan je iets delen van jouw eigen ervaring met online jongerenwerk?
Ik ben online niet per se aanwezig als jongerenwerker. Ik speel games en stream dat via verschillende kanalen. Daar merk ik vaak dat jongeren naar me toe komen met hun verhaal. Ze willen even praten. Sommigen missen een ouder of zijn eenzaam en willen graag delen waar ze trots op zijn. Anderen vertellen me waar ze tegenaan lopen.
Soms is het vrij heftig wat jongeren online delen met mij. Jongeren komen naar me toe, omdat ze vrienden hebben die over zelfdoding nadenken en niet weten hoe ze kunnen helpen. Ook jongeren die over zelfdoding nadenken vertellen dat aan mij online. Ik heb hen nooit ontmoet, maar ze delen dat wel. Ik kan van een afstand niet veel betekenen, maar wel luisteren en soms zelfs instanties inschakelen.
De verhalen die de jongeren aan mij vertelden hebben mij een hart gegeven voor dit project. De droom was er al, maar die is door hen bevestigd.